Om met vertrouwen een sollicitatie in te gaan, is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Met een goede voorbereiding merk je dat je je minder gestresst zult voelen en meer zelfvertrouwen hebt. Wanneer je solliciteert naar een functie, kan het zijn dat je in een sollicitatieprocedure beland waarbij je verschillende testen moet maken. Dan zul je als het ware moeten strijden tegen medekandidaten die ook graag de job willen hebben. Assessments zijn vaak een onderdeel binnen deze sollicitatieprocedure. Het is dan dus ook belangrijk om assessments te oefenen. Wat assessments precies zijn en hoe je je het beste kunt voorbereiden lees je hier!

Wat zijn assessments

Er zijn verschillende soorten assessments, maar elk assessment zal ook uit verschillende onderdelen bestaan. Hierbij kun je denken aan figuur- en cijferreeksen, maar ook aan het analyseren van teksten. De onderdelen waarop getoetst wordt, worden ook wel verbaal, logisch en cijfermatig redeneren genoemd. Hier hoef je je nog geen zorgen te maken, want dit soort vaardigheden heb je als het goed is tijdens je studie geleerd. Het lastige aan een assessment is alleen dat ze onverwachts worden getoetst. Maar, met de juiste assessment oefeningen kun je je hier goed op voorbereiden. Het oefenen van assessments zal er dan ook niet alleen toe leiden dat je het assessment haalt, maar ook dat je het beter en sneller zult doen dan je medekandidaten.

Oefening baart kunst

Wanneer je wilt oefenen voor een assessment is het allereerst belangrijk dat je een beetje onderzoekt wat je precies moet voorbereiden. Wanneer je een assessment moet maken, zal je hier bericht over krijgen. Hierin wordt dan ook het assessmentbureau genoemd waar jij het assessment zal moeten gaan afnemen. Zo kun je er achter komen wat voor soort assessments je zal moeten maken en zo weet je dus welke assessment oefeningen jij het beste kunt gaan maken. Als tweede is het belangrijk dat je het oefenen voor een assessment goed plant. Het duurt vaak wat langer dan verwacht en je wilt niet half voorbereid de toets in gaan. Probeer dan ook niet alles op één dag te doen en doe het ook niet pas één dag van tevoren. Dan heb je namelijk geen tijd meer om de onderdelen te oefenen waar je nog wat meer moeite mee hebt.

Ten derde is het dan de tijd om de assessments daadwerkelijk te oefenen. Oefen de verschillende onderdelen goed. Het kan ook zijn dat je bepaalde onderdelen op tijd zult moeten gaan maken. Assessments oefenen met een timer is dan ook zo gek nog niet.

 

De beste voorbereiding

De beste voorbereiding op je uiteindelijke assessments is dus om deze goed te oefenen, maar daarnaast kun je nog wat andere dingen doen om het beste te presteren. Zorg bijvoorbeeld dat je goed uitgerust bent. Het is belangrijk dat je voldoende nachtrust hebt gehad om je zo goed mogelijk te concentreren tijdens het assessment. Dit zal er dan ook voor zorgen dat je je meer ontspannen voelt. Om zo relaxt mogelijk te werk te gaan, zorg er dan ook voor dat je werkomgeving rustig en overzichtelijk is. Zo voorkom je afleiding en onrust in je hoofd. Zorg er voor dat je alle benodigdheden, zoals een pen en papier, een woordenboek en een rekenmachine bij de hand hebt.

De assessment oefeningen die jij al gemaakt hebt, zullen ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan, maar daarnaast is het ook nog belangrijk om je nog een keer in te lezen over het assessmentbureau waar jij de test zult gaan afnemen.

Succes!